Sağlıklı işleyen uzun vadeli bir KOBİ-Banka ilişkisinin temeli karşılıklı birbirlerine katma değer sağlamaları ile oluşur. Her iki tarafında etik değerlerle hizmet vermesi ve ilişkilerinin güvene dayanması en önemli noktadır.
KOBİ olarak banka yönetimindeki süreçte ilişkinin devamlılığını sağlamak için nasıl bir yol izlemeli , nelere, dikkat etmelisiniz ?
- Dürüst olun; Kendinizi veya firmanızı olduğundan farklı göstermeye çalışmayın. Eğer X bankasındaki kredi limitinizin teminatı ipotek ve/veya çek ise; ilk defa çalışma ilişkisine gireceğiniz bankaya teminatımız kefalet demeyin. Kredi çalışması sırasında tüm bankaların istihbarat birimleri firmanıza ait bilgileri ilgili bankadan temin edecek ve gerçekler ortaya çıkınca güvensizlik yaratacaksınız.
- Siz gitmeyin, Onlar size gelsin; Müşteriyi yerinde ziyaret etmek hem bankaların istediği hem de müşterinin kendini daha rahat ifade edebileceği, faaliyetlerini daha rahat gösterebileceği bir durumdur. Firma sahibi olarak siz veya sizin adınıza vekalet eden bir kişi yeni ilişki kuracağı bir bankaya ilk görüşme için kendi talepte bulunursa çok fazla ciddiye alınmaz. Bu nedenle size ulaşmalarını bekleyin.
- Taahütlerinizi yerine getirin; Uzun süreli bir KOBİ-Banka ilişkisi yaşamak istiyorsanız verdiğiniz sözlere sadık kalın. Bankadan teminat mektubu alıyorsanız, Hakediş bedelini mektup aldığınız bankaya gönderin, ithalat için dövize endeksli veya döviz kredisi kullanıyorsanız, ithalatı kredi kullandığınız bankadan yapın, exim kredi kullandığınız bankaya ihracat bedellerini gönderin. Bunları yapmazsanız sürdürülebilir bir ilişki yaşayamazsınız.
- Gereksiz vaatlerden kaçının; Banka ile yapılan görüşmenin asıl amacı sizin bankaya, bankanın da size ihtiyacı olmasıdır. Görüşme sırasında bu işi çözerseniz bütün nakit akışımı size kaydırırım, tüm kredileri sizden kullanırım, vadesizde para bırakırım, maaş ödemelerini sizden yaparım gibi sözde söz verdiğinizi düşünseniz de bankacıda uyandırdığı tepki şudur: Neden bunları yapıyor ki ? Mutlaka bir şey var. Bakalım ne çıkacak.
- Rakamlarla konuşun; Banka ile görüşme sırasında cironuz, karlılığınız, banka ve piyasa borçlarınız, piyasa alacaklarınız, devam eden ve takip ettiğiniz projelerin finansmanını nasıl sağlayacağınızın cevapları firma sahibi olarak sizde hazır olmak durumundadır. Genelde görüşmelerde bankacı firmanızı tanımak ve hacmini öğrenmek için ciro bilgisini mutlaka sorar. Bu soru karşısında “ Muhasebecinize seslenerek “kızım bizim 2016 yılı ciromuza bakar mısın” gibi bir cümle kurmayın. Rakamlarınızı bilin, işinize sahip bir patron olduğunuzu gösterin.
Unutulmamalıdır ki, bankaların etkin ve karlı çalışabileceği daha çok müşteriye, firmalarında hedeflerine ulaşabilmesi için finansal güce ihtiyacı vardır.