Leasing Nedir?

Leasing ( finansal kiralama), yatırım ekipmanı olarak kullanılan araç veya araçların sözleşme süresi boyunca leasing şirketi tarafından belirlenen kira karşılığında kiracının kullanım hakkı elde etmesini sağlayan bir sistemdir. Leasing sisteminde sözleşme süresi sonunda varlığın sahiplik hakkının devri de mümkün olabilir. Leasing, şirketinizin büyüme planlarına katkı sağlayan bir sistemdir. 

 

Leasing sistemleri kısa ve uzun süreli olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa süreli leasing sistemlerinde sözleşme süresi üç yıldan az olarak belirtilmiştir. Sözleşme vadesi üç yıl ve daha fazla olan kiralamalar ise uzun süreli kiralama kapsamına girer. Bu süreler bitmeden sözleşmeler geçerliliğini yitirmese de sözleşmedeki maddeler doğrultusunda kiracı da sözleşmeyi sona erdirebilir.

Leasing, pek çok farklı firma ve iş koluna hizmet veren bir sistemdir. Yasal işlem yapma hakkına sahip olan tüzel ya da gerçek kişiler; anonim, limited ve şahıs şirketleri ile çiftçi, doktor, diş hekimi, serbest muhasebeci, avukat gibi kurum ve kuruluşlar da leasingten faydalanabilir.

Kaç Tür Leasing Vardır?

Leasing sisteminde finansal kiralama ve faaliyet kiralaması olarak iki farklı yöntem sunulur. Finansal kiralamada imzalanan leasing sözleşmesi sürecinde kiranın kullanım hakkı bulunur. Sözleşme sonunda ise mülk sahipliği kiracıya devredilir.

Faaliyet kiralamasında ise kiracı, araç veya ekipmanın toplam ömrünün %80’i boyunca kullanım hakkına sahip olur ve belirlenmiş bedeli öder. Sözleşme bittikten sonra araç veya ekipmanların sahipliği leasing şirketinde kalır ve kiracı sözleşmeyi fesheder.

Leasingin Avantajları Nelerdir?

Leasing sistemi, büyüme hedefleri sunan firmalar için çok avantajlıdır. Farklı gelir gruplarına uygun, uzun vadeli planlar sunar. Kira yöntemiyle ödeme imkanı sunduğu için kuruluşların nakit birikimlerini ve kredi opsiyonlarını korumalarını sağlar.

Leasingte indirimli ve taksitli KDV opsiyonları da bulunur. Leasinge konu olan pek çok makine ve ekipmanda KDV, leasinge özel olarak %1’dir. Taksitli KDV sürecinde ise leasing şirketi satın alma aşamasında KDV’yi peşin öder. Peşin ödenen bu KDV, Leasing şirketine taksitler halinde geri ödenir.

Tüm bunlara ek olarak, yatırım yapılan sabit kıymetlerde amortisman ayırma ve yeniden değerlendirme imkanları da sunulur. Bu da leasingi avantajlı kılan diğer detaylardandır.

DİJİTAL LEASING DANIŞMANINIZ

Leasinge Konu Olan Araçlar Nelerdir?

Üretim ve imalat makinelerinden bilgisayar ve ofis malzemelerine, iş makinelerinden tıbbi cihazlara, çok geniş kapsamda araç ve ekipmanlar leasinge konu olabilir. Ayrıca binek ve ticari karayolu taşıtları ile gayrimenkuller de leasinge konu olabilir.

Leasing Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Leasing sözleşmesi yapılırken bazı aşamaların takip edilmesi gerekir.

Öncelikli olarak leasing edilmek istenen araç, gayrimenkul belirlenir ve leasing firması ile iletişime geçilir. Leasing şirketinin talebi doğrultusunda gerekli belgeler temin edilir. Firmanın değerlendirmesi sonucunda leasing başvurusunun olumlu olması durumunda bir ödeme planı hazırlanır.

Ardından, leasing sözleşmesi noter huzurunda imzalanır. İmza süreçleri sonrasında leasing şirketi mülkü satın alır, kiracı da sözleşmede belirtildiği şekilde ödemelerini yapmaya başlar.

Leasing Başvurusu Nasıl Yapılır?

Leasing başvurusu yapma aşamasında öncelikli olarak leasing kapsamında ihtiyaç duyduğunuz araç ve ekipmanları belirlemelisiniz. Ardından, kiralamak istediğiniz araçların mülk sahipleri ile iletişime geçerek fiyat ve diğer koşullar üzerinde anlaşırsınız. Sonrasında da başvuruda bulunmak istediğiniz leasing firmasını seçer, başvuru sürecinizi başlatırsınız.

İstenen belgeleri temin etmenizin ardından belgeleriniz leasing firması tarafından incelenip değerlendirilir. Sonucun olumlu olması durumunda satın alma ve kiralama işlemleri başlatılır.

 

 


KOBİ & BANKALAR

KOBİ Finans Rehberi

İletişim Formu

Lütfen adınızı ve soyadınızı yazınız.
Invalid Input
Lütfen telefonunuzu yazınız.
Lütfen e-posta adresinizi yazınız.
Tercih ettiğiniz iletişim şeklini belirtiniz!
Invalid Input

0/500

Lütfen mesajınızı yazınız.
Invalid Input