KOBİ’lere Yönelik Finansal Danışmanlık Nedir?

Finansal danışman; kurumlara ve bireylere sahip olduğu bilgi birikimi, becerisi ve tecrübesiyle ihtiyaç analizi yaparak finans alanında çözüm üreten, bu çözüm yollarına nasıl ulaşmasını gerektiğini sağlayan, geleceği planlamada yol planı çizen kişidir.

Finans yönetimi her işletmenin bel kemiğini oluşturur ve hiçbir departmandan bağımsız hareket edemez. Her işletmenin gün sonunda ulaşmak istediği nokta karlılıktır. Bu karlılığı da doğru finans yönetimiyle ulaşabilir. Ancak günümüzde görülüyor ki işletmeler organizasyon yapılarını kurarken (hatta bir çoğunda organizasyon yapısı da yok) finans departmanı öncelikli kurulan departman değil, çünkü departmanda çalışacak finans elemanı ve/veya finans müdürü maliyeti çok yüksek gelmektedir. Hatta bir çok işletme ben bu maaşa ofiste finans elemanı bulunduracağıma 2 tane daha pazarlamacı alırım ve piyasada koştururum mantığı ile hareket ediyor. Ama finans elemanı yerine alacağı pazarlamacılar finans kaynaklı sorunlarla ürün tedarik edemeyince hangi ürünü pazarlayacaklar bunu başına gelince anlıyor.

Bu yapıya sahip KOBİ’ler (piyasanın %80’lik kısmını oluşturduğunu düşünüyorum) şirket bünyesinde finans elemanı çalıştırmayı tercih etmediği için bu işleri muhasebecisi ile birlikte kendisi yönetmeye çalışıyor. Bir çok muhasebe personeli bu durumdan çok şikayetçi. Çünkü muhasebe olan bir durumu kayıt altına almaya çalışırken bir taraftan da geleceği planlamaya çalışmaya zorlanıyor. Muhasebe ve Finans birbiri ile ayrılmaz bir bütün olsalar da hedefledikleri sonuçlar çok farklıdır. Finans; planlar, aksiyon alır, uygular. Muhasebe ise; sonucu kayıt altına alır. Bu nedenle muhasebe personelinin finans işleri ile de ilgilenmesi asıl işine odaklanmasını engeller.

KOBİ’ler için finansal danışmanlık patron’un finans işleri ile uğraşmaktan sıkılması, muhasebe personelinin isyan ve baskılarıyla devreye girer. Belki bir çok işletme öncelikle içeride bulunduracağı finans personeli arayışına girse de yüksek maliyetlerden dolayı finansal danışmanlık hizmeti veren kurumlara yönelirler.

 

Peki KOBİ’ler finansal danışmanını nasıl seçmelidir?

Finansal danışmanlık hizmeti almaya karar vererek vizyon sahibi KOBİ’ler arasında yerinizi aldınız. Ancak çalışacağınız kişi veya kurum şirketinizi iyi anlamalı, aynı yöne bakmalı ve yanlış yöne bakıyorsanız size doğru tarafa çevirmelidir.

Danışmanlığın her alanında olduğu gibi özellikle finansal danışmanlığın kirletilmiş bir alan olduğunu düşünüyorum. Maalesef piyasada ben finans danışmanıyım diye gezen çok fazla kişi var. Bunu ticaret erbabı her patron rahatlıkla ayırt edebiliyor. Ancak bazı durumlarda kandırılmaya açık olduğu dönemlerde inanabiliyorlarda.

 

Şirketiniz için finansal danışmanlık hizmeti alacaksanız çalışacağını kişiye şu soruları sorun:

  • Sektör deneyimi (Mezuniyet durumu) ve daha önce sizin bulunduğunuz sektöre hizmet verip vermediğini, şu anda aynı sektörde rakiplerinizden birine hizmet verip vermediğini sorun.
  • Bilgi gizliliğinden dolayı gizlilik sözleşmesi yapıp yapmadığını sorun.
  • Hangi sıklıklarla bir araya geleceğinizi sorun.
  • Şirketinize ne katacağını sorun.
  • Çalışmaya başlamadan önce size bir sunum yapmasını sağlayın.
  • Mümkünse referans talebinde bulunun.
  • Bankacılık geçmişi olup olmadığını sorun. Çünkü bankacılık geçmişi olan bir danışman sizi banka tarafını da iyi bildiği için doğru yönlendirmeler yapacaktır.
  • Bir sisteme sahip olup olmadığını sorun. Çünkü yapacağı analizlerin bir temele dayandırılması gerekmektedir.

 

Hangi finansal danışman ile çalışılmaz?

Eğer görüşmede bir finans danışmanı aşağıdaki cümleleri kuruyorsa görüşmeyi hızlıca bitirebilirsiniz.

  • Kredinizi ben hallederim. Benim yapamayacağım iş yoktur.
  • Kredinizi onaylatırsam %..... komisyon alırım.
  • Bizim sadece finans danışmanlığı değil, 20 alanda danışmanlık hizmetimiz var.
  • Benim adamlarım var, sizin işi hallederler. Bunda olmayacak bir şey yok.

 

KOBİ’ler finans danışmanından ne beklemeli?

Şirketinizin finansal anlamda doğru yönetilmesi istiyorsanız finans danışmanını bankalardan kredi onaylatacak kişi olarak görmemeniz gerekiyor. Zaten firmanızın kredi değerliliği varsa bankalar bunu zaten onaylayacaktır. Çünkü bankalarında verimli çalışabilecekleri müşteriye ihtiyacı var. Eğer sadece kredinizi onaylatsın diye bir danışmanla çalışacaksınız paranızı çöpe atarsınız.

Finans danışmanı tabiki de banka kredi yönetimini sağlamalı ancak bu işinin çok küçük bir kısmı olmalı. Şirketinizin finansını doğru yönetmek istiyorsanız finans danışmanınızdan size şirketinizin bilançosunun neyi anlattığını, bankalar kağıt üzerinde sizi nasıl tanıdıklarını, mevcut bilançolarınızın iyileşmesi için hangi aksiyonlar alınması gerektiğini, karlılığınızı arttırmak için hangi adımları atmanız gerektiğini, yatırım yapacaksanız mevcut bilançolarınızı bunu kaldırıp kaldırmayacağını öğrenin.

Özetle, bankalardan kredi onaylatmak için finansal danışmana ihtiyacınız yok, finansal danışmanı etkin finans yönetimi için kullanacaksanız çalışmalısınız.

 

 

 KOBİ’lere Yönelik Finansal Danışmanlık Nedir?


KOBİ & BANKALAR

KOBİ Finans Rehberi

Dali Finans

İletişim Formu

Lütfen adınızı ve soyadınızı yazınız.
Invalid Input
Lütfen telefonunuzu yazınız.
Lütfen e-posta adresinizi yazınız.
Tercih ettiğiniz iletişim şeklini belirtiniz!
Invalid Input

0/500

Lütfen mesajınızı yazınız.
Invalid Input