Tahsilat Denetimi
Etkin bir alacak tahsilat yönetim politikası işletmenin finansal durumu için çok önemlidir. Planlı ve etkin bir alacak tahsilat yönetimi ile nakit akışının daha sağlam ve dengeli olmasını sağlar.
Satış yapılan her firmaya aynı tahsilat yöntemini uygulayamazsınız. Bu nedenle genel bir tahsilat politikasının yanında firma özelinde çalışmalar yapmak gereklidir.
Alacak tahsilat yönetiminde en büyük sorumluluk finans departmanlarına düşmektedir. Hızlı, etkin ve sürekli takip içinde olmaları gerekir. Kobi segmentli firmalarımızda finans departmanı genellikle bulunmadığından bu rolü üstlenen yine firma sahipleridir.
Yapılacak çalışmada mevcut kullanılmakta olan muhasebe programından borç/alacak durum raporu alınarak her firmanın cari hesap ekstreleri incelenip raporlanacaktır. Tahsilat araması yapacak olan kişilere gerekli yönlendirmeler yapılacak ve takip sistemi oluşturulacaktır.
Bir firmanın bilançonuzda borç kaydı gözüküyorsa sizden mal ve/veya hizmet almış anlamına gelir. Bunun karşılığı da anlaşma şartlarınız doğrultusunda vadesinde bu bedeli size ödemesidir. Takipsizlik alacak tahsilatının en büyük düşmanıdır. Siz alacağınızı yeterli derecede takip etmez iseniz karşı taraf alacağınız ödemeyi öncelikli durumundan çıkararak erteleyebilir. Bu da sizin finansal ödeme dengenizi bozar. Bu nedenle hızlı, etkin ve sıkı takip politikamızla hazırlayacağımız raporlamalarla tabloyu net görüp hızlı aksiyonlar almış olacağız.
“Borcunu ödememek kararıyla alışveriş yapan için; fiyatın önemi yoktur.”
Aşağıdaki sorulara yeterince güçlü - doğru cevaplar verebildiğinizi düşünüyor musunuz?
- Alacak, tahsilat yönetimi stratejisi nasıl, eksik yanlarınızı biliyor musunuz?
- Sizin için önemli olan cironuz mu? Alacak tahsilat kabiliyetiniz mi?
- Alacak vadelerini nasıl yönetiyorsunuz?
- Alacak tahsilatında hangi araçları kullanıyorsunuz?
- Tahsilat takibini kim yapıyor?
- Nakit akış raporu hazırlıyor musunuz?
- Sorunlu alacaklarınız için aksiyon planınız var mı?