Finansal analiz, şirketinizin mali tablolarda yer alan bilanço kalemlerinin incelenmesi ile faaliyetlerinizin neticesini, şirketin finansal durumunu, eksik yönlerin nasıl iyileştirileceği, bu eksik yönler için aksiyon planlarının oluşturulduğu, mevcut durum doğrultusunda şirketinizin geleceğini planlamak için yapılan analizdir.
Finansal analiz, özellikle KOBİ’ler için ciddi bir yol gösterici nitelik taşısa bile, günümüzde birçok KOBİ maalesef finansal analiz yaptırmaktansa, finansal yükü tercih etmektedir. Öncelikle vizyon sahibi her işletme geleceği planlarken mevcut durumunu iyi analiz etmeli ve finansını doğru yönetmelidir?
Finansal analizi amacı, analizi kimin yaptığına göre değişkenlik göstermektedir.
Finansal analizi yapan kişi Banka ise; Analizin yapılmasının amacı, kredi ilişkisine gireceği firmanın geri ödeme gücünü ölçmektir. Banka kredi analizlerinde dönen varlıkları ve kısa vadeli borçları arasındaki denge, aktiflerinin yapısı, sermaye yapısı, borçlanma oranları, borç/öz kaynak dengesi önemli analiz kalemlerindendir. Bu analiz kredi talebinde bulunduğunuz banka personeli ve finans yöneticinizin bilgi aktarımıyla yapılır. Finansal analizde banka tarafından sorulan sorulara hakim olmalı ve net cevaplar vermelisiniz.
Finansal analizi yaptıran kişi Yönetim ise; bu analizin yapılmasının amacı yönetim kadrosunun alınan kararlar doğrultusunda istenilen noktaya ulaşılıp ulaşılamadığının tespitidir. Bu analiz neticesinde yönetim kadrosu, faaliyetlerinin başarı veya başarısızlığını ölçer. Alınan kararlar ve verilen hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğini görür. Çıkan analiz sonucuna göre kararlar alır ve uygular. Yeni stratejiler belirler veya mevcut stratejilerinde güncellemeler yapar.
Finansal analizi yaptıran kişi Yatırımcı ise; bu analizin amacı, bir şirkete ortak olacak kişi veya kurumun yapacağı yatırımın hisse başına düşen karın ölçülmesi ve yatırımın verimliliğini ölçmektir.
Finansal analizini düzenli olarak yapan şirketler; finansal tehditleri önceden tespit eder, faaliyetlerinden kar elde edip edemediğini net bir şekilde görür ve aksiyon planı belirler, masraf kalemlerini detaylı inceleme fırsatı bulur, mali verilerindeki eksiklikleri düzeltmek için yol planı çizer, finansal analiz rasyolarının ne ifade ettiğini bilir ve sektör değerlerine göre karşılaştırma fırsatı bulur.
Finansal analiz tekniklerini detaylı inceleyebilirsiniz.
Yatay Analiz (Karşılaştırmalı Tablolar Analizi)
Dikey Analiz (Yüzde Yöntemi ile Analiz)
Trend (Eğilim Yüzdeleri) Analizi
Derviş Ali Doğanşahin