Asit-Test Oranı (Likidite Oranı)
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Asit-Test (Likidite Oranı) = Dönen Varlıklar - Stoklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
Stokların dönen varlıklardan çıkarılmasındaki amaç, stokların hızlı bir şekilde nakde dönüşmeme ihtimalidir. Asit-Test oranı cari oranı tamamlayan bir orandır. Ancak daha anlamlı sonuçlar verir. Çünkü; stokların çıkarılması ile kısa vadeli borçlarının likit dönen varlıklar ile ödeme kabiliyetinin yaşanıp yaşanmayacağı daha net anlaşılır.
Genel uygulamada Asit-Test oranının 1’in üzerinde olması beklenir. Ülkemiz şartlarında 0,8 gibi oran değerleri de kabul edilebilir bir değerdir.
Genel uygulamada Asit-Test oranının 1’in üzerinde olması beklenir. Ülkemiz şartlarında 0,8 gibi oran değerleri de kabul edilebilir bir değerdir.
Asit-Test oranı hesaplanırken nelere dikkat edilmelidir?
- Asit-Test oranını ne kadar olumlu etkilese de yüksek kasa bakiyeleri detaylı incelenmeli ve gerçekliği sorgulanmalıdır. Kredi değerlendirmelerinde yüksek kasa bakiyesinin makul bir açıklaması bulunmuyorsa ilgili bakiye kredi değerlendirmesi sırasında öz kaynaklarınızdan düşülür. Bu durumda firmanızın kredi değerlendirmesini olumsuz etkileyebileceği gibi, firmanıza öz kaynak yetersizliğinden dolayısı ile kredi kullandırılmaması sonuçlarını doğurabilir.
- Ticari alacaklar hesabı mutlaka irdelenmeli, donuk alacak varsa çıkarılmalıdır.
- Alacaklar içinde diğer alacak bakiyeleri varsa ve bu alacaklar likit değerlilik taşımıyorsa hesaplamaya dahil edilmemelidir.
- Asit-Test oranı değerlendirilirken alacak devir hızı, bankalar ile çalışma koşullarının detayı bilinmelidir.
Cari orana benzeyen asit-test oranı her zaman paralel oransal değerler vermeyebilir. Örneğin yapılan satış sonrasında satışı yapılan ürün stoktan düşülecek böylelikle firmanın cari oranı sabit kalırken asit-test oranı artacaktır.